Krema klapske pisme na glazbenom spektaklu u Posušju

IV. Festival klapske pisme Posušje 2017. održat će se 5. i 6. kolovoza, s početkom u 20:30 sati, na Trgu hrvatskih branitelja uz visoko pokroviteljstvo predsjedatelja Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića i supokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

<strong>Iza festivala stoje najviša tijela izvršne vlasti</strong>

Sama činjenica da su važnost i vrijednost ovog događaja prepoznale najviša tijela izvršne vlasti kako u Bosni i Hercegovini tako i Republici Hrvatskoj govori da festival izrasta u kulturno-tradicijski događaj koji ima veliku vrijednost u povezivanju dvije regije, Hercegovinu i Dalmaciju, koje imaju puno zajedničkih odrednica, od zajedničke povijesne, tradicijske, kulturne pa do prirodne baštine.

Na ovogodišnjem festivalu nastupiti će 24 klape iz BiH i Hrvatske.

U subotu, 5. kolovoza u konkurenciji muških klapa nastupiti će osam klapa, među kojima su tri klape koje su bile u završnoj večeri 51. FDK u Omišu – Bunari iz Vodica, Bošket iz Zagreba te Krunik iz Kučina. Upravo su Bunari nagrađeni srebrnim štitom od strane stručnog žirija. Također na posušku binu popeti će se još klape Sv. Mihovil Proložac, Okrug iz Okruga Donjeg, Herceg iz Čitluka te posuške klape Zvizdan i Grga.

<strong>Jaka konkurencija</strong>

Nedjelja, 6. kolovoza je rezervirana za ženske i mješovite klape u čijoj konkurenciji će nastupiti ukupno šesnaest klapa.
U ženskoj konkurenciji su svakako najzvučnije Orca (Split) – slavodobitnik Omiša te Ankora (Podstrana) koja osvojila treće mjesto od strane stručnog žirija i prvu nagradu publike. Još će nastupiti Stivanja (Trogir), Kolura (split), Bura (Mostar), Ventula (Split), Zvizdan (Posušje), Salona (Solin), Kandelora (Zemunik), Uzorita (Sukošan) i Besida (Klis).

Pet klapa će se natjecati u mješovitoj kategoriji Goromita (Vrgorac), Signum (Čapljina), Đirata (Zagreb), Sv. Nikola (Metković) i Kolajna (Zadar).

<strong>Bogat revijalni dio</strong>

Kao i prošlih godine Festivalski odbor je za revijalni dio osigurao prave poslastice – Meri Cetinić i klapu Šufit. Meri Cetinić ne treba previše predstavljati. Njene pjesme rado slušamo i u njima uživamo već godinama. Nastupiti će u duetu sa kćerkom Ivanom Burić. Ne sumnjamo da će „diva dalmatinskog soula“, kako je nazivaju hrvatski novinari, izvedbom svojih najvećih hitova kao što su „More, more“, „Četiri stađuna“, „Lastavica“, „U prolazu“, „Potraži me u predgrađu“, „Zemlja dide mog“ kao i neke nove skladbe prisutnoj publici pružiti nezaboravan koncert. Meri Cetinić će pjevati na prvoj večeri festivala kada su na programu muške klape.

Za klapu Šufit možemo reći da se radi o jednoj od najpopularnijih hrvatskih klapa u posljednje vrijeme. Postižu mnogobrojne uspjehe u samostalnim nastupima, u suradnji s drugim klapama ili estradnim umjetnicima i na drugim glazbenim festivalima. Publici su poznati po pjesmama „Ne diraj moju ljubav“, „Jubin te“, „Oprosti dušo“ i ostalima. A publika će ih čuti na drugoj večeri kada nastupaju ženske i mješovite klape.

Izravan prijenos prve i druge večeri IV. Festivala klapske pisme Posušje 2017. moći ćete pratiti na frekvencijama Radio Posušja i Radija Herceg-Bosne.

<strong>Vrijedne nagrade</strong>

Klape se u sve tri kategorije natječu za prvu nagradu Posuški stećak, a uz ovo priznanje osigurana je i novčana nagrada od 1.500,00 KM. Drugo mjesto bit će uz priznanje nagrađeno s 1.000,00 KM, a treće s 500,00 KM.

U sve kategorije priznanjem Bura bit će nagrađene najbolje klape po izboru publike.

Sudbina klapa je u rukama pet članova žirija, koji su istaknuti glazbenici, skladatelji i glazbeni pedagozi koji poznaju što klapsku što vokalnu izvedbu uopće. Tako će i ove godine u Posušje doći maestro Joško Čaleta, Marko Rogošić i Mojmir Čačija, a novi članovi, u odnosu na prošlu godinu su Ivica Kaleb i Terezija Kusanović.

<strong>Učenici kamenoklesarske škole Posušje zaslužni za izgled ovogodišnjih nagrada</strong>

Iz tvrdog posuškog kamena izrađene su statute „Posuški stećak“ i „Bura“, nagrade koje se dodjeljuju klapama za prvo mjesto po izboru žirija, odnosno publike na Festivalu klapske pisme „Posušje“.

Svoj put prema rukama pobjednika, prošle tri godine festivala, krenule su iz ruku Srećka Sliškovića koji je zaslužan za njihov današnji izgled, a ove godine na izradi statua rade učenici kamenoklesarske škole iz Posušja.

Naime, krajem 2012. godine u Posušju je u sklopu projekta Kamen, kojeg je financirala Europska unija, otvorena kamenoklesarska radionica za 21 polaznika prve generacije ovoga smjera u sklopu Srednje strukovne škole Posušje.

Od tada je kroz nju prošlo na desetke polaznika, a ovogodišnja generacija je dobila čast i priliku da izradom ovih unikatnih nagrada sudjeluju u projektu festivala te na taj način daju svoj doprinos ovom velikom događaju.

Ulaz na festival je BESPLATAN.

Podijelite sa drugima...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Pogledajte i druge novosti...