Neretvansko pelješki memento predstavljen u Posušju

U sklopu Festivala klapske pisme u Posušju, ovoga popodneva održano je predstavljanje knjige Neretvansko pelješki memento autora Ivice Kaleba. Zahvaljujući ovom djelu su klapska povijest i izvorni napjevi toga kraja otrgnuti od zaborava.

O knjizi su govorili Joško Ćaleta, etnomuzikolog, jedan od vodećih stručnjaka za vokalnu glazbenu tradiciju i član žirija FKP-a, te prof. Tomislav Sušac, notograf, glazbenik i stručni suradnik na knjigama Ivice Kaleba.

Sam autor Kaleb, bogatog je životopisa. Klapski je pjevač, zapisivač i obrađivač napjeva, klapski voditelj, autor novih skladbi i vrhunski poznavatelj klapske tradicije.

Kroz predstavljanje knjige, posjetitelji su imali prilike čuti nekoliko tradicionalnih napjeva. Tako naprimjer napjev Sada recimo u ime Boga, nastao je kazivanjem Kate Antunice i Jele Dražete s Pelješca. Zapise je sačinio još 1957. stručnjak s područja etnomuzikologije Cvijetko Rihtman, a obradio ga je Ivica Kaleb.

Slično ovome nastali su i sljedeći napjevi koje je publika imala prilike čuti: Divojka na prozoru, U jablana visokoga, Majka mari kose plela i Nemoj nam se smutit.

Na kraju ovog predstavljanja nazočni su imali prilike i nabaviti ovo jedinstveno glazbeno-književno djelo.

Podijelite sa drugima...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Pogledajte i druge novosti...