PUBLIKA I ŽIRI SLOŽNI: Ankora i Đirata imale najbolje nastupe na IV. Festivalu klapske pisme u Posušju

Pobjedama klape Ankora iz Podstrane u ženskoj kategoriji i klape Đirata iz Zagreba u mješovitoj kategoriji završen je IV. Festival klapske pisme Posušje 2017.

Ne pamtimo da se dosada na ijednom festivalu klapske pisme dogodilo da se u sve tri kategorije žiri i publika slože oko pobjednika. Ipak, to se ove godine dogodilo u Posušju. Žiri i publika bili su jedinstveni oko odluke o najboljim nastupima na ovogodišnjem festivalu.

U ženskoj kategoriji u jakoj konkurenciji nastupilo je 11 klapa. Prema ocjeni stručnog žirija u sastavu maestro Joško Ćaleta, Marko Rogošić, Ivica Kaleb i Terezija Kusanović, ali i prema glasovima publike, za najbolju žensku klapu proglasili su Ankoru iz Podstrane. Nagradu „Posuški stećak“ uručio im je predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić, a „Buru“ posuški slikar, kipar i klesar Mario Mihalj koji je zajedno sa učenicima kamenoklesarske škole izradio ovogodišnje statue.

Drugo mjesto osvojila je klapa Orca iz Splita, kojoj je priznanje uručio gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, dok je na trećem mjestu završila klapa Kandelora iz Zemunika a priznanje im je uručila Miljana Glamuzina v.d. glavni tajnik HDZ-a BiH.

Oko apsolutnog pobjednika žiri i publika bili su složni i za mješovitu kategoriju. „Posuški stećak“, nagradu za prvo mjesto, i „Buru“, nagradu publike, osvojila je klapa Đirata iz Zagreba. Nagrade i priznanja su im uručili Velimir Jukić, direktor državne Agencije za statistiku i Ivan Lončar, predsjednik općinskog Vijeća općine Posušje.

Helena Lončar, direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje je klapi Sv. Nikola iz Metkovića uručila nagradu za osvojeno drugo mjesto, dok je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić predala nagradu za osvojeno treće mjesto klapi Signum iz Čapljine.

Uz priznanja i statute klape su u sve tri kategorije nagrađene i novčanim nagradama od 1.500,00 KM za prvo mjesto. Drugo mjesto je nagrađeno s 1.000,00 KM, a treće s 500,00 KM.

Predstavnici klapa koje su nastupile na ovogodišnjem festivalu imali su samo riječi hvale za organizaciju festivala koja je bila na vrlo visokom nivou te se nadaju da će nastupiti i dogodine, Posebno su pohvalili gostoprimstvo od strane organizatora općine Posušje, HKD Napredak – podružnica Posušje, muške i ženske klape Zvizdan,  klape Grga te udruge PAUK.

Prepuni Trg hrvatskih branitelja tako su ispunili zvuci klapske pisme i gromoglasni pljesak publike kojim su nagrađivali svaku klapu pojedinačno, a posebno klapu Šufit koja je nastupila u revijalnom dijelu i svojim pjesmama raspjevala cijeli auditorij.

Oni koji nisu mogli nazočiti ovom spektakularnom događaju, koji se održava u sklopu manifestacije „Posuško lito“, izravan prijenos mogli su pratiti putem valova Radio Posušja uz uključenje Radio Plusa i Herceg Bosne. A reportažu s festivala će moći gledati na svojim ekranima zahvaljujući Našoj TV.

Organizatori se ovim putem zahvaljuju svima onima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji i potpori a posebno članovima Odbora, žiriju, klapama, pokroviteljima, sponzorima, donatorima, medijima i volonterima.

Odlične klape, još bolja scenografija, uigrani i simpatični voditeljski dvojac Gabrijela Senjak Bešlić i Dragan Soldo  kao i oduševljena publika jamac su da nas dogodine očekuje još bolji jubilarni V. festival klapske pisme Posušje 2018.

Fotografije: Mate Stipić

Podijelite sa drugima...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Pogledajte i druge novosti...