Razgovor s dvostrukim pobjednicima I. večeri FKP Posušje 2021.

Klapa Munita iz Zadra ovogodišnji je apsolutni pobjednik prve večeri u konkurenciji muških klapa na VII. Festivalu klapske pisme Posušje. Osvojili su Posuški stećak i Buru, 1. nagradu stručnog žirija i publike. O dojmovima s natjecanja razgovarali smo s Hrvojem Rančićom, prvim tenorom ove klape.

Na vas bi se mogla primijeniti izreka: Dođosmo, vidjesmo, pobjedismo! Prvi put u Posušju i apsolutna pobjeda?

Moglo bi se tako reći. Istina je, prvi smo put nastupili u Posušju, i rezultat je bio fantastičan. Jednako smo ponosni i na naklonost domaće publike i na visoke ocjene kojima nas je ocijenio stručni žiri kojega čine velika klapska imena i neupitni stručnjaci.

DSC_2229

Kakva su vam bila očekivanja od festivala?

Želja nam je bila prestaviti se domaćoj publici sa pjesmama po kojima smo prepoznatljivi i koje nose naš, zadarski štih. Naravno, tko god se natječe, želi i što bolji rezultat, ali ovo je premašilo naša očekivanja.

Što vas se najviše dojmilo?

Ovdje je odgovor jednostavan – gostoprimstvo domaćina i fantastična organizacija baš svakog detalja! Mi smo od naših klapskih kolega proteklih godina čuli da je to u Posušju tako, a sada smo se i sami uvjerili u to. Baš svaki detalj je sjajno organiziran, a klapaši se osjećaju dobrodošlo na svakom koraku. Istaknuo bih i sjajan razglas, koji je pjevačima vrlo važan za dobar nastup. Nažalost, nije to svugdje tako, time se ovo mora još više istaknuti.

Po završetku jedan od vaših članova iznio je jednu športsku zanimljivost, poveznicu s Posušjem. O čemu je riječ?

Naš drugi tenor Marko Žorž je igrao za HKK Posušje u sezoni 1999./2000. dok se još profesionalno bavio košarkom. Uvijek nam je pričao o sjajnim iskustvima i nastupima u “Maloj dvorani”, pa je poželio sam zahvaliti se uoči našeg revijalnog pobjedničkog nastupa, a sve nas je iznenadio kada je pokazao i dres sa brojem 8 kojega je nosio kao igrač HKK Posušje.

e1e953d8a05503237b9e077bc9070d5e_view_article_new

Iako ste relativno mlada klapa, iza sebe imate nekoliko snimljenih pjesama…

Tako je. Osim a capella pjevanja, nastupa na festivalima i smotrama, radimo i autorski program instrumentalnih pjesama već niz godina, a polako se bliži i vrijeme izdavanja albuma. Sa našom pjesmom “Vratit će se naša dica” bili smo apsolutni pobjednici Večeri dalmatinske pisme u Kaštelima 2019., a tom smo prilikom osvojili čak 5 nagrada. Imamo i Grand prix Splitskog festivala sa Mladenom Grdovićem, apsolutnu pobjedu na festivalu “Klape Gospi Sinjskoj” i niz drugih nagrada i zapaženih nastupa. U naših 8 godina djelovanja uspjeli smo i objaviti a capella CD pod nazivom “Za šaku Munite”.

Posuška publika kaže kako ste ih osvojili svojom veselom i spontanom interpretacijom pjesama. Vašim vedrim duhom! Vaš komentar na to?

Mi pjevamo zato što to volimo i zato što je klapsko pjevanje naš život. Nadamo se da se to i vidi, i za vrijeme nastupa i na druženjima nakon. Evo, u Posušju smo sa našim klapskim prijateljima i domaćinima dočekali zoru, i uživali u svakom trenutku. Ako je publika u našem nastupu prepoznala veselje i spontanost, nema za nas većeg komplimenta. Svakako nam u tome pomaže i da pjevamo “naše” pjesme, odnosno pjesme čiji je autor i obrađivač član naše klape Vjekoslav Šuljić.

I na kraju. Vidimo li se dogodine u Posušju?

Svakako se nadamo da se vidimo i dogodine, plan nam je definitivno vratiti se!

DSC_2250

Podijelite sa drugima...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Pogledajte i druge novosti...