Sve je spremno za 1. Festival klapske pisme Posušje 2014

Pred skoro održavanje 1. Festivala klapske pisme Posušje 2014. danas je u zgradi Općine Posušje održana konferencija za novinare na kojoj su o predstojećoj glazbenoj manifestaciji govorili načelnik Posušja Branko Bago i predsjednik Festivalskog odbora prof. Ljubo Begić.

U kratkom uvodnom govoru načelnik je naglasio studioznost kojom se pristupilo pri organizaciji ovog događaja. „Odbor je održao 14 sastanaka te je radio vrlo ozbiljno i profesionalno. Stoga vjerujem u uspjeh ovog festivala.“ Načelnik Bago također je izrazio nadu u dugovječnost ove glazbene manifestacije.

Prof. Ljubo Begić na početku prezentacije pohvalio se nazočnim novinarima činjenicom kako je posuški Festival klapske pisme prvi ove vrste glazbe u BiH. U subotu 2. kolovoza nastupit će 10 muških klapa iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, a dan poslije 10 ženskih i mješovitih klapa također i ove dvije države. U revijalnom dijelu nastupit će Klapa Hrvoje i Grga.

„Iako je klapska pisma dalmatinski glazbeni izričaj, ona se u Hercegovini njeguje već 40 godina. Iz godine u godinu, zahvaljujući sve popularnijim i komercijalnijim klapama i skladbama, klapska pjesma je postala neizostavan dio i naše kulture.

Obzirom da se godišnje u Hercegovini održi nekoliko smotri klapa koje nisu natjecateljskog duha, sazrjelo je vrijeme za natjecateljski festival na kojem bi se ogledale klape ne samo iz BiH nego i iz zemalja okruženja“ zaključuje Begić.

Organizator ovog događaja je Općina Posušje u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Županije Zapadnohercegovačke, Hrvatskim kulturnim društvom Napredak – Podružnica Posušje, Turističkom zajednicom ŽZH, Klapama Grga i Zvizdan i Udrugom Pauk.

Žiri ovogodišnjeg Festivala čine: predsjednik Jure Šaban-Stanić, te članice i članovi Željka Andrić, Katja Krolo – Šarac, Živko Ključe i Željko Vlaho.

Na kraju ostaje pozvati sve ljubitelje klapa, i one koji će tek to postati, u Posušje, sljedećeg vikenda, 2. i 3. kolovoza, u 20:30 sati, na Trg hrvatskih branitelja.

Detalj s press konferencije

Podijelite sa drugima...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Pogledajte i druge novosti...