VINČACE: Vidimo se i dogodine…

Klapa koja iza sebe ima brojna gostovanja diljem domovine, ali i svijeta, pa se tako može pohvaliti gostovanjima na tri kontinenta: Europi (Slovenija, Austrija, Italija, Mađarska), Africi (Alžir) i Južnoj Americi (Argentina), pobjednik je V. Festivala klapske pisme Posušje u muškoj konkurenciji – naravno, riječ je o klapi Vinčace. Trostrukim uzastopnim pobjednicima Festivala dalmatinskih klapa Omiš po ocjenama struke!

Za našu službenu stranicu u ime klape Vinčace intervju je dao Stefan Krošnjak.

S obzirom kako vam je ovo bio prvi nastup, možete li nam reći od koga ste najprije čuli za Festival klapske pisme u Posušju?

Za festival smo čuli od ostalih klapa koje su već sudjelovale na festivalu prijašnjih godina.Tko god je gostovao u Posušju prenosio je samo pohvale za festival pa smo morali mi doći i uvjeriti se.

DSC_2776

Kada ste dolazili, jeste li imali ikakva očekivanja?

Možemo se slobodno nadovezati na prethodno pitanje. Prije svega smo očekivali provesti dva lijepa dana u krugu odličnih klapa i klapske pisme, u krugu vrhunskih domaćina, dobrih i srdačnih ljudi. Sve to skupa je zasigurno doprinijelo odličnom nastupu pa je i nagrada koju smo na kraju osvojili zapečatila uspomenu na vikend bez greške u Posušju.

Također, prva ste klapa koja je nastupala u natjecateljskom i u revijalnom dijelu dan kasnije na večeri ženskih klapa. Usporedite ta dva nastupa.

Dva svijeta. Tradicionalna Dalmatinska skladba i izvorni Primorski napjev u acappella izvedbi je u prilično suprotnosti sa pop skladbama koje se u klapskoj formi izvode uz klavirsku pratnju. Potpuno svjesni da je klapa evoluirala pratimo i taj trend. Ipak moramo naglasit da su etno i a cappella put kojim želimo nastaviti bez obzira što “Darwin” ima za reći po tom pitanju.

DSC_2897

Po čemu će vam Posušje ostati u sjećanju, osim nagrada?

Definitivno će nam ostati u sjećanju vrhunska organizacija festivala, način na koji se dočekuju klape, način na koji se brine da svi imaju sve šta im treba u svakom trenuku. Svaka čast.
Također lijep ambijent i odlična publika. I naravno, odlično i raspoloženo klapsko društvo.

Koliko dugo djeluje vaša klapa?

Klapa Vinčace je osnovanau rujnu 1999.godine tako da sljedeće godine slavi svojih prvih 20 godina postojanja 😀 😀

DSC_1773

Uspješna ste klapa, možete li nabrojati neke od vaših uspjeha?

Klapa je ubrzo nakon osnivanja bila pobjednica debitantske večeri FDK Omiš. Te iste 2000.godine bila i apsolutni pobjednik Festivala klapa u Senju, a sljedeće, 2001. g. je osvojila 1. mjesto publike i 2. mjesto žirija. Najplodosniji period što se nagrada tiče je ovih posljednjih nekoliko godina kada Vinčace osvaja 10 nagrada na Festivalu klapa Istre i Kvarnera u Buzetu od kojih je 6 prvih nagrada stručnog ocjenjivačkog žirija i jedna “Brkica” – nagrada za najbolju izvedbu pjesme s elementima istarsko-primorskog glazbenog melosa. Uz to, ipak najbitniji uspjeh je osvajanje tri uzastopna zlatna štita na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu (2015. – 2017.) na što smo izuzetno ponosni. Ove smo godine tome još pridodali srebrni štit i prvo mjesto na FKP Posušje za lijepi kraj “ljetne sezone”.

DSC_2774

Razmišljate li i vi nakon jednog određenog vremena upustiti se u komercijalne vode?

Teško. Kao što smo spomenuli to su dva potpuno različita svijeta. U ovoj situaciji je teško biti uspješan u oba. Ako se posvetite jednom onda “pati” onaj drugi i obratno. Cilj je definitivno nastaviti raditi ovim putem i dati ćemo sve od sebe da ne idemo u komercijalne vode.

Poruka za kraj našeg razgovora…

Želimo još jednom ovim putem pohvaliti organizatore, volontere I sve druge koji na bilo koji način sudjeluju I pomažu da ovaj festival diše ovako kako diše. Baš sve funkcionira na visokoj razini. Sigurni smo da se vidimo i dogodine 😀

Podijelite sa drugima...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Pogledajte i druge novosti...