O festivalu

logo_brown

U Hercegovini se više od 40 godina njeguje klapska pjesma. Iako je klapska pjesma dalmatinski glazbeni izričaj, ona je iz godine u godinu, zahvaljujući sve popularnijim i komercijalnijim klapama i skladbama, postala neizostavan dio i hercegovačke kulture. Gotovo da nema mjesta u Hercegovini koje nema barem jednu klapu, ako ne i više.

Danas u Hercegovini djeluje više od 20 klapa, kako muških, tako i ženskih i mješovitih, koje čine uglavnom mladi članovi. One su sve kvalitetnije i to je dodatan razlog osnivanja i novih klapa.

Značajan broj hercegovačkih klapa nastupa na različitim festivalima, a nekoliko ih je nastupalo i na Festivalu dalmatinske klapske pjesme u Omišu u Hrvatskoj, kao i na festivalu u Perastu u Crnoj Gori, odakle su se vraćale nagrađene.

U Hercegovini se godišnje organizira nekoliko smotra klapa, od tradicionalnog Božićnog koncerta klapa u Mostaru, do smotri u Posušju, Neumu, Trebižatu, Gorici itd. No, te smotre su isključivo revijalnog a ne natjecateljskog karaktera, što klapsku pjesmu u Hercegovini na neki način do sada držalo gotovo u sferi „amaterizma“, iako je davno nadišla takvu razinu.

I bez imalo dvojbe, sazrjelo je vrijeme za prvi festival klapske pjesme u Bosni i Hercegovini, za natjecateljski festival na kojem bi se ogledale ne samo hercegovačke klape, već i sve ostale zainteresirane klape iz zemalja okruženja.

Zašto baš Posušje? Razloga ima više, a prije svega zbog činjenice što Posušje ima dobre logističke potencijale za realizaciju ovakvog projekta. S druge strane, u Posušju djeluju čak tri klape, muške klape „Grga“ i „Zvizdan“ te ženska klapa „Zvizdan“. Isto tako Posušje ima svoju prepoznatljivost po nizu kulturnih događanja, od „Zvuka s kamena“, do „Posuškog ljeta“, koji su u sebi sadržavali, a i danas sadrže bogat program.

Na koncu, ambijent posuške stare škole, idealno je mjesto za ovakav glazbeni događaj, jer je klapska pjesma iznikla i iz kamena, a stara kamena zgrada izvrsna je pozadina za scenografiju.

Nositelji projekta je Općina Posušje u suradnji s nekoliko organizacija: Hrvatskim kulturnim društvom Napredak – Podružnica Posušje, Turističkom zajednicom Zapadnohercegovačke županije – Ured u Posušju, klapama „Grga“ i „Zvizdan“ i Udrugom „Pauk“.

Podijelite sa drugima...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0