“Posuški stećak” ženskoj klapi Orca iz Splita

Na Trgu hrvatskih branitelja održana je treća večer VI. Festivala klapske pisme Posušje 2019. u konkurenciji ženskih klapa.

Nastupilo je ukupno 11 klapa, a najbolja je, prema odluci stručnog žirija, bila klapa Orca iz Splita koja je osvojila „Posuški stećak“ i novčanu nagradu u iznosu od 1.500,00 KM. Stećak im je uručio općinski načelnik Branko Bago. Tako su nakon drugog mjesta iz 2017. u svom drugom nastupu u gradu podno Radovnja došle do prve pobjede.

Druga nagrada stručnog žirija, koji je radio u sastavu Joško Ćaleta, Marko Rogošić, Terezija Kusanović i Ivica Kaleb, uz 1.000,00 KM pripala je klapi Ankora iz Podstrane, koju im je dodijelila Marija Iličić, zastupnica u Federalnom parlamentu Doma naroda.

Klapa Luše iz Splita iz Posušja se vraća s pregršt nagrada. Osim što su osvojile treću nagradu stručnog žirija uz 500 KM, one su po mišljenju publike, koja je i večeras do posljednjeg mjesta ispunila posuški trg, najbolje otpjevale svoje dvije pjesme. Da ne bi ostalo samo na ovim nagradama pobrinuo se organizator koji im je uz nagradu „Bure“ poklonio i hercegovački pršut. Nagradu za treće mjesto uručio im je Ljubo Begić, predsjednik Skupštine Udruge Festivala klapske pisme Posušje, dok im je statuu bure, autohtoni proizvod izrađen iz tvrdog posuškog kamena rad posuškog kipara Marija Mihalja, u ruke dodijelila Suzana Marić Serdarušić ispred tvrtke KTM Brina kao srebrnog sponzora festivala.

Još su nastupile: Uzorita (Sukošan), Mirabela (CZK) (Omiš), Besida (Klis), Skontradura (Dubrovnik), Narenta (Mostar), Mindula (Okrug Donji), Stivanja (Trogir) i Preženca (Zadar).

Doajen hrvatske glazbene scene Đani Maršan pred posušku je publiku izašao u revijalnom dijelu festivala. Đani je koncert otvorio pjesmom „Selo moje“, već u startu pokazavši okupljenima da nije ni malo izgubio s godinama na kvaliteti glasa, na snazi interpretacije, kako to već i biva kod najvećih koji s godinama samo rastu i razvijaju se.

Vedar i dobro raspoložen Maršan je jedan za drugim nizao hitove poput pjesama „Djevojka s Juga“, „Prozor prema zalazu“, „Kad mendule procvitaju“, „Adio“, a završio s „Bože čuvaj Hrvatsku“. Bila je to večer za pamćenje, a i buru emocija koje su se doslovno prelijevale s pozornice među publiku koja je zajedno s njim pjevala doslovno svaku strofu pjesme. Bila je – prava glazbena fešta koja je neplanirano potrajala mnogo duže od planiranog vremena jer Đanija publika jednostavno nije htjela pustiti s pozornice.

Program su kroz tri večeri festivala vodili Ornela Vištica i Joško Lokas, a prijenos uživo išao putem televizije Herceg-Bosne i radiopostaje Posušje.

Podijelite sa drugima...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Pogledajte i druge novosti...