Klapa Vinčace drugi put zaredom pobijedila u muškoj konkurenciji, publika nagradila klapu Contra

Večeras je na prepunom Trgu hrvatskih branitelja u Posušju, prema odluci stručnog žirija „Posuški stećak“ otišao u ruke klapi Vinčace iz Novog Vinodolskog. Tako se klapa Vinčace drugi put zaredom popela na tron Festivala klapske pisme u Posušju, te se izjednačila s Kožinom i Bošketom koji u svojim vitrinama također imaju po dva prva mjesta. Nagradu za osvojeno prvo mjesto dodijelio im je Mario Šiljeg, državni tajnik Ministarstva zaštite, okoliša i energetike Republike Hrvatske.

U nikad jačoj muškoj konkurenciji nagradu za drugo mjesto uručila je Marija Buntić, predstavnica Javnog poduzeća Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne d.d. Mostar klapi Contra iz Splita. Upravo je klapa Contra osvojila srca posuške publike, odnosno nagradu „Buru“, koju im je u ruke predao Bariša Šušnjar ispred tvrtke Binvest d.o.o.

Klapi Bošket iz Zagreba, koji je ovaj festival osvajala u dva navrata, pripalo je treće mjesto po ocjenama stručnog žirija u sastavu Mojmir Čačija, Ivica Kaleb, Marko Rogošić i predsjednik žirija Joško Ćaleta. Nagradu im je uručio Ivan Jelčić, predsjednik Skupštine Županije Zapadnohercegovačke.

Na prvoj večeri dogodila se pogrješka u zbrajanju ocjena stručnog žirija. Tako da je treću nagradu žirija u konkurenciji mješovitih klapa osvojila klapa Pašareta, a ne kako je proglašena klapa Komiža. Naime, nakon što su obje klape imale isti zbroj bodova, najveće i najmanje ocjene se prema pravilima ocjenjivanja križaju. Broj preostalih dviju ocjena, omaškom žirija, pogrješno je zbrojen na štetu Pašarete te je to večeras i službeno ispravljeno.

Publika je na prvoj večeri zbog kiše ostala zakinuta za revijalni dio programa u kojem je trebala nastupiti Radojka Šverko, ali zato je sve bilo nadoknađeno na drugoj večeri nastupom još jedne dive Zorice Kondže. Svojim glasom velikog raspona uspjela je razgaliti srca publike, koja je zajedno s njom pjevala njene bezvremenske hitove poput „Zar je voljeti grijeh“, „Vrijeme ljubavi“, „Molitva za tebe“ i druge.

Svaka klapa otpjevala je po dvije pjesme, od kojih je zaista teško bilo izabrati najbolje, a reakcije publike pokazale su kako u modernim vremenima ima sve više zaljubljenika u iskonsku klapsku pjesmu.

Na muškoj večeri još su nastupile muške klape Poklisari (Dubrovnik), Grga (Posušje), Rikordo (Blato, o. Korčula), Spalatos (Split), Okruk (Okrug Donji) i Žmul (Omiš).

Program su vodili Ornela Vištica i Joško Lokas.

Zadnja večer festivala je danas nastupom ženskih klapa na Trgu hrvatskih branitelja s početkom u 20.30 sati u organizaciji udruge Festivala klapske pisme Posušje. Izravan prijenos možete pratiti na televiziji Herceg-Bosne i putem radiopostaje Posušje.

Podijelite sa drugima...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Pogledajte i druge novosti...